utbildningshelg

HEEEEEEJJ!
Tänkte börja blogga igen! nä de tänkte jag inte för varje gång jag säger så så gör jag inte det :)
Har varit första utbildningshelgen nu iallafall! Pluggar ju på distans oså är det träffar med föreläsningar och projekthundar en hel helg ungefär varannan månad. Så har jag ju börjat hemifrån för ca 2 månader sen.
Sjukt intressant iallafall, och kul! Jäkligt skön grupp på 5 pers så det blir verkligen bra fokus på alla och alla jobbar med hundar sedan innan så man får grymma tips av varandra också :)

Har haft med våra egna hundar och jobbat mycket med dom, Candy löper så hon fick stanna hemma men Tequila har skött sig hur bra som helst!
Haft föreläsning om T-touch som funkade skitbra, haft hundägare som kommit med sina hundar som haft aggressionsproblem som vi har intervjuat, studerat, testat på olika sätt och lagt upp rehabiliteringsplaner för.
Och en massa annat.

Och det som typ allt handlar om kring hundproblem är okunskap hos ägaren.
Man ser inte ens vissa beteenden som problem utan tror kanske tillomed att hunden är glad, fast den i själva verket är stressad. Och man vet ännu mindre vad man ska göra åt saken.

Några viktiga enkla saker som varenda hundägare borde se till för sin hunds bästa:
Att hunden aldrig får dra i kopplet (utsöndrar stresshormoner i kroppen pga dragkampen och sätter hunden i en för stor roll att vara först att möta o ta hand om alla situationer ni hamnar i).
Att hunden får minst en timmes promenad med kontaktövningar varje dag.
Att gäster ignorerar din hund i minst 2 minuter när ni får besök (beröring, prat, ögonkontakt förstärker hundens intensitet och stress kring besök otroooligt mycket).
Att alltid känna dig lugn och trygg i all kontakt med hunden, även om den gjort fel. En hund ska lyda för att den litar på dig, inte för att den är rädd. Hunden är alltid en spegel av dig. Studerar du hur din hund mår och beter sig så vet du ungefär hur din hund uppfattar dig. (gäspningar o slickningar betyder inte att den är trött eller vill pussas. Den är obekväm/vill lugna dig. du kan oxå gäspa om du vill ge lugnande signaler o visa att du inte är hotfull).

Man märker OTROLIG skillnad i att skälla o vara arg på en hund som gör fel, jämfört med att korrigera hunden med ett djupt andetag, inte spänna ögonkontakt, inte säga ett ord, och bara stå stabilt och "prata" genom sin lugna energi och kroppsspråk.
Tänk på att du ska avbryta en konflikt, inte bli en del av den.

SÅ! Nu är ni genast en bättre ledare för eran hund om ni följer detta!
Denna lapp sitter numera på min ytterdörr :) Godnatt!